V vrtcih je kuhinja izredno pomembna za izvajanje dobre higienske prakse

V vrtcih morajo otroci dobiti ustrezno in uravnovešeno hrano, pri čemer je kuhinja osrednji pogoj za zagotavljanje priprave varne hrane. Ta prostor mora izpolnjevati določene zakonske standarde in zagotavljati varnost hrane v skladu s smernicami za vrtce.  

Sanitarno tehnični pogoji, ki jih mora izpolnjevati kuhinja v vrtcu so zavedeni v posebej predpisani zakonodaji. Prostor mora omogočati nemoteno delo kuharjev in kuharic ter preprosto gibanje med različnimi delovnimi površinami. Med seboj morajo biti ločeni prostori za nečisti in čisti del. Priprava zelenjave naj bo ločena od priprave mesa.  Pomembno je, da ima kuhinja dovolj prostora za shranjevanje hrane, posode in kuhinjskih pripomočkov. Noži morajo biti ločeni po barvah, posebej za kuhano meso, posebej za zelenjavo, surovo meso, ribe in kruh. Prav tako morajo biti ločene po barvaj deske za hrano.

V vrtcih je kuhinja izredno pomembna za izvajanje dobre higienske prakse

Običajno se rdeča deska uporablja za rezanje surovega mesa, rumena za rezanje kuhanega mesa, modra za ribe, zelena za zelenjavo in bela za kruh. V vrtcu mora biti kuhinja čista in urejena. Površine, posode, tla, omarice in pripomočki morajo biti redno čiščeni. Prav tako se morajo periodično razkuževati, da se prepreči širjenje bakterij. Sanitarno tehnična ureditev mora biti izvedena tako, da ima kuhinja ločen del za pripravo surovih in kuhanih jedi ter ločen del za ravnanje z odpadki. V kuhinji v vrtcu je treba zagotoviti varnost, kar pomeni namestitev požarnih alarmov, gasilnih aparatov. V vrtcu je pomembno, da se pravilno shranjujejo in uporabljajo nevarne snovi, kamor sodijo tudi čistila. Čistilni pripomočki morajo biti obešeni.

Zaradi raznih alergij, ki so prisotne pri otrocih, je pomembno, da ima kuhinja tudi ločen del za pripravo hrane, ki ne vsebuje alergenov. V ta namen se pri izdelavi priporoča sodelovanje s strokovnjaki na področju tehnične ureditve, ki jo mora kuhinja v vrtcu zagotavljati.  Pri samem delu pa morajo zaposleni upoštevati pravila dobre higienske prakse.